Pierogi z sosem serowo- borowikowym

Pierogi z sosem serowo- borowikowym

Składniki

Składniki na ciasto pierogowe dla 3-4 osób:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 2-2,5 szklanki wrzącej wody

Składniki na farsz:

  • 20 g suszonych i namoczonych w wodzie borowików
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos grzybowy:

  • 140 g krążek serka topionego z borowikami marki SERTOP
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki

Do dekoracji: oliwa z oliwek, natka pietruszki

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta mieszamy w malakserze do momentu, aż uzyskamy miękkie i sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wrzątku. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka.
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy odsączone na sitku, pokrojone w kostkę grzyby (wodę zostawiamy), całość smażymy. Po ok. 10 minutach zmniejszamy ogień, wlewamy wodę z moczenia grzybów i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie (ok 20 minut).

Grzyby ponownie przecedzamy przez sitko: ¼ część wraz z wodą przekładamy do garnuszka (wykorzystamy je późnij do przygotowania sosu grzybowego), do reszty dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz i mieszamy. Tak przygotowaną masą będziemy wypełniać pierogi.

Ciasto pierogowe wyjmujemy z woreczka, rozwałkowujemy na grubość 1mm i wycinamy kulisty kształt np. szklanką. Na każde kółko nakładamy porcję farszu, a następnie zwijamy boki i zaciskamy je palcami, tworząc pierogi. Poszczególne porcje wrzucamy na gorącą i osoloną wodę, gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Przygotowujemy sos. Wodę z grzybami z garnuszka zagotowujemy z serkami topionymi. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz poszatkowaną natkę pietruszki. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą.
Gotowe pierogi odcedzamy na durszlaku i kładziemy na talerze. Obok robimy kleksy z sosu grzybowego oraz oliwy z oliwek. Całość dekorujemy natką pietruszki i od razu podajemy na stół.

  • Znajdź nas na
Wszelkie prawa zastrzeżone , ©2013. Sertop Sp. z o.o
Projekt i wykonanie: Grupa Leonardo

 

PROW

 

EUROPEJSKI FUNDUSZ ROLNY NA RZECZ ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH: EUROPA INWESTUJĄCA W OBSZARY WIEJSKIE

Operacja mająca na celu unowocześnienie produkcji SERTOP Sp. z o.o. poprzez wprowadzenie nowego produktu  - serów w plastrach
oraz inwestycji związanej z ochroną klimatu – pompy ciepła współfinansowana jest ze Środków Unii Europejskiej w ramach działania
 
4.2 Wsparcie inwestycji w przetwarzanie  produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój.

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020

Przewidywane wyniki operacji: Poprawa konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej.

 

FUNDUSZE EUROPEJSKIE - DLA ROZWOJU INNOWACYJNEJ GOSPODARKI.
INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ.

SERTOP sp. z o.o. realizuje projekt „Wdrożenie Planu Rozwoju Eksportu dla Firmy SERTOP sp. z o.o.”
współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego - Innowacyjna Gospodarka Priorytet VI -
Polska gospodarka na rynku międzynarodowym, Działanie 6.1 Paszport do eksportu.
Projekt ma na celu zwiększenie udziału sprzedaży produktów firmy na rynkach zagranicznych.

Wartość projektu: 400 000 PLN
Wartość wsparcia ze środków UE: 200 000 PLN
Okres realizacji projektu: 01.04.2012 – 31.03.2014

 

eu.png (../download/obrazki_do_tekstow)

FUNDUSZE EUROPEJSKIE - DLA ROZWOJU INNOWACYJNEJ GOSPODARKI.
"DOTACJE NA INNOWACJE"

SERTOP sp. z o.o. realizuje projekt "Wsparcie działań eksportowych Spółki SERTOP na wybranych rynkach."
współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu
Operacyjnego - Innowacyjna Gospodarka Priorytet VI - Polska gospodarka na rynku międzynarodowym,
Działanie 6.5 Promocja Polskiej Gospodarki
Projekt ma na celu wsparcie działań eksportowych Spółki SERTOP na wybranych rynkach.

Wartość projektu: 722 827,00 PLN
Udział Unii Europejskiej: : 444 675,00 PLN
Okres realizacji projektu: 14.05.2012 – 31.05.2015

Osoba wyznaczona do kontaktu:  foto_ab.gif (../download/obrazki_do_tekstow)

Aneta Będkowska  
+48 32 329 12 35  

logo_ig.png (../download/obrazki_do_tekstow) logo_mg.png (../download/obrazki_do_tekstow)